torsdag 19 april 2007

Med DSM-IV i högsta hugg

Världen över, men kanske främst i USA, råder förstämning bland människor med autismspektrumdiagnoser och deras anhöriga. Cho Seung Hui, som dödade och skadade mer än sextio personer på Virginia Tech i måndags beskrivs i media som en enstöring, som tystlåten och inåtvänd. Alla väntar på att ordet skall nämnas. Autism. Aspergers. Autismspektrumtillstånd.

Aspergers syndrom har i allmänhetens ögon kommit att förknippas med kriminalitet, efter några mycket uppmärksammade mordfall. I ivern att bevisa att människor som begår brott alltid är annorlunda ignorerar man forskningen om kriminalitet och autismspektrumtillstånd. En felaktig förklaringsmodell är bättre än ingen alls, så länge den inger en känsla av trygghet.

I jakten på en förklaring kommer en diagnos att nämnas, men oavsett vilken diagnos pressen slutligen får fatt i finns det ord av större vikt. Obehandlad, eller möjligtvis otillräckligt behandlad. De betyder att vad som skedde kanske kunnat undvikas.(Sedan jag började författa det här inlägget har CNN berättat att Cho Seung Hui var autistisk, och sedan avlägsnat uppgiften igen. Jag misstänker att jag får anledning att återkomma till ämnet.)(Och för någon timme sedan började svenska media, däribland Dagens Nyheter, upprepa diagnosen.)

7 kommentarer:

trollhare sa...

Det var det jag misstänkte... Jag har varit upptagen med bloggen hela dagen utan att kunna gå ifrån den (min blogg är min baby...), men jag var rädd att nåt sånt skulle komma fram ju...

Agatha sa...

Installera en RSS-läsare, så att du kan följa andras bloggar utan att besöka dem. Jag skulle aldrig hänga med i diskussionerna hos dig utan en sådan.

Jo. Jag var rädd för samma sak. Risken är att man accepterar autism som en tillräcklig förklaring istället för att se till en rad samverkande faktorer, och lösningen blir att hålla människor med autismspektrumdiagnoser på avstånd.

trollhare sa...

Jahg har en, men idag har varit extrem. 800 människor har läst ett enda inlägg. 80 kommentarer...

Agatha sa...

Whoah. Ett veritabelt bombardemang.

Jag hade hoppats på att mitt inlägg om att ge barnen knark skulle generera viss uppmärksamhet, men jag antar att texten till skillnad från rubriken inte var särskilt upprörande.

trollhare sa...

Hemligheten heter twingly och att diskutera kvinnojourer...

Om man länkar till en artikel i DN eller SvD och sedan pingar på twingly dyker det upp en länk till bloggen bredvid artikeln. Det är anledningen till mitt blogghoreri...

Qatt sa...

Givetvis passerade detta inte heller mig obemärkt:

http://qattblogg.blogspot.com/2007/04/empati.html

Nu ska jag åka o handla falafel-mix, och, om tid gives, massmörda en smula. :)

Agatha sa...

Trollhare - jag twinglar vid behov, men skriver sällan om så kontroversiella ämnen som du. (Idag har jag förstås haft många besökare från DN, eftersom jag uppdaterade det här inlägget med en länk till dem.)

Quatt - exceptionellt välformulerat och tydligt, som vanligt!