måndag 16 april 2007

Funktionshindermodeller - den religiösa modellen

Den religiösa modellen betraktar funktionshinder som en bestraffning. Orsaken är metafysisk. Till exempel kan den funktionshindrade eller en närstående ha syndat, eller vara ansatt av onda andar. Medfödda funktionsnedsättningar kan bero på handlingar i en tidigare inkarnation. Lösningen ligger i bön, botgörelse, eller andeutdrivning. För några år sedan kvävdes en autistisk pojke vid en exorcism. Modellen är starkt förknippad med framgångsteologi.

Jag skulle vilja påstå att teorierna om indigobarn och kristallbarn är en omvänd religiös, eller nyandlig, funktionshindermodell. (Den ansluter också till samhällsmodellen, eftersom man hävdar att barnen möts av bristande förståelse.) Orsakerna till barnens avvikelser är att deras själar kommer från andra solsystem. Lösningen är alternativ terapi, och att resten av mänskligheten når andlig upplysning.

2 kommentarer:

Qatt sa...

Du har nu hamnat bland mina bokmärken. Kommer att bli läsvärt..

'Indigobarn'.. hehehe. Ja, tanken är ju vacker. NewAge är verkligen en märklig spegelbild av klassisk maktreligion, lite som att vränga ett roadkill ut o in.

Agatha sa...

Det finns ingenstans jag hellre vill vara än bland dina bokmärken.