tisdag 27 mars 2007

Medicinsk terminologi

Bästa överläkare i psykiatri,

Oavsett din åsikt om de substanser som används vid behandling av ADHD är det inte konstruktivt att kalla patientens medicin för knark.

Med vänlig hälsning,
Agatha

5 kommentarer:

Virrikokko sa...

hahaha, ibland tänker jag att varför inte? Kanske lika att vi vuxna som äter narkotikaklassade preparat för adhd tar för oss istället och står för det. För vi missbrukar inte skiten. All användning av droger där man överdoserar så att det går överstyr till missbruk är av ondo, ta cigaretter tex, vad fan gör folk, de förslavar sig frivilligt under kemiskt framställda små vita pinnar. Är inte det IQ fiskpinne eller vad? Om folk skulle röka nån fimp per dag eller kanske ett par i veckan skulle de inte ha några problem med att sluta, och de positiva effekterna skulle helt klart vara värda biverkningarna, vilka knappast skulle ge lungcancer och annat som det gör idag, mest skulle de stinka askkopp. Hoppas du fattar hur jag menar! =)

Agatha sa...

Det skulle förvisso vara ganska roligt om Apoteket skrev Knark på amfetaminburkarna.

sagan om livet sa...

Hrm. Instämmer...

Max Hobstig sa...

Jag har tänkt lite på knark och hundar den senaste veckan. Jag har en granne som är polis och han jagar knarkare med sin hund som är expert på knark. Hunden är en så kallad knarkhund.

Nu är det så att min hund har genomgått en jättestor operation. När hon skrevs ut från djursjukhuset fick ho ett narkotikaklassat preparat som heter Temgesic och som är ett synonympreparat till Subutex som knarkare får när dom skall sluta med knark.

Nu undrar jag om min hund kan kallas knarkhund som min polisgrannens hund kallas, eller om hon bara är en knarkarhund.

Hemskt tacksam för svar :-)

Agatha sa...

I allmänhet anses det inte lämpligt att kalla mediciner som förskrivits av läkare eller veterinär för knark, oavsett vissa psykiatrikers åsikt. Din hund kan möjligtvis sägas vara en knarkhund, eftersom hon vid det här laget troligtvis lärt sig identifiera åtminstone ett narkotiskt preparat. En knarkarhund blir hon först när hon driver runt på stadens gator för att köpa Temgesic illegalt. (Den politiskt korrekta termen är hund med missbruksproblematik.)

Jag ber att få tillönska din hund ett snabbt tillfrisknande!