tisdag 27 mars 2007

Ansiktsblindhet

När jag var barn tyckte jag inte särskilt mycket om att se på film, eftersom jag inte kunde skilja karaktärerna från varandra. Jag memorerar fysiska detaljer om de människor jag träffar - hur de rör sig, hur de klär sig, och vilka smycken de bär - för att kunna identifiera dem nästa gång jag ser dem. Vid enstaka tillfällen har jag varit oförmögen att känna igen min egen spegelbild. Min vän neurologen säger att jag har prosopagnosi.

Ansiktsblindhet förekommer ofta tillsammans med Aspergers syndrom, och möjligtvis också vid ADHD. Om du misstänker att du är ansiktsblind kan du testa dig här. Om du är övertygad om att du är ansiktsblind kan du delta i forskning. Och om du vill läsa mer rekommenderar jag intervjun med Görel Kristina Näslund som skrivit en bok i ämnet.

4 kommentarer:

trollhare sa...

Intressanta tester. Jag hamnade på 65-70 % på alla. Jag är nog ett gränsfall då.

Agatha sa...

Angående objekten - jag skulle vilja veta om resultatet blir bättre om man får försöka identifiera objekt man är intresserad av. Bilar och skor roar mig inte.

trollhare sa...

Mycket möjligt. Jag undrar om jag i många av de fall där det kändes som att jag bara chansade valde de ansikten jag tyckte såg minst fientliga ut.

Agatha sa...

Vissa av dem var distinkt obehagliga...