onsdag 2 maj 2007

Nyheter om ADHD

Först trodde jag att Sesam fått hicka, men Läkartidningen har verkligen fyra artiklar om ADHD idag.

Den i mitt tycke mest intressanta artikeln handlar om det möjliga sambandet mellan ADHD och ätstörningar. Fall där en ätstörning upphört sedan man konstaterat att patienten har ADHD och börjat behandla med centralstimulantia beskrivs.

WHO har med utgångspunkt i de diagnoskriterier som ställts upp i DSM-IV tagit fram ett nytt screeninginstrument, vilket ger möjlighet till internationella jämförelser och samordning av kunskap. (Du kan läsa mer om ASRS v1.1 här)

Kjell Modigh konstaterar att ADHD inte finns med bland de tillstånd som enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård måste behandlas parallellt med ett missbruk.

Lars-Olov Brorson påpekar att det inte är vettigt att låsa sig vid diagnostiska gränser när det gäller att utforma stödinsatser.

5 kommentarer:

Tommy sa...

Har inte läst artikeln men jag har hört att flera tjejer möjligen fått diagnosen ätstörningar istället för AS så visst finns möjligheten för ihopblanding med ADHD också. AS och ADHD har ju flera gemensamma drag som känslighet för smak och lukt. Tror jag. De är ju NPF så.

Agatha sa...

Jo, den annorlunda perceptionen är gemensam för ADHD och AS. Och om man bara koncentrerar sig på att behandla ätstörningen i sig kan man missa underliggande orsaker.

Tommy sa...

Kollade artikeln och den verkar vettig. Troligen kommer det här att leda till fler ADHD diagnoser men samtidigt färre fall av ätstörningar då flera lär kunna hjälpas av det här.

Nyima sa...

Hej!

Åh va bra att jag hittade din blogg, eller att du hittade min. Iallafall så har jag läst rapporten om ätstörningar. Jag har alltid haft ätstörningar, bulimi. Inte blivit diagnostiserad, då detta varit så skamligt för mig. När jag började prata om det, med mina vänner, var efter att min son (då 8 år) och jag stod i affären, och han tog upp en rulltårta, och sa "Mamma, ska du inte ha en sån också", och visade med munnen hur jag åt dem. Hela och flera åt gången. Då började jag förstå att ALLA andra kanske inte äter sina rulltårtor sådär?!

Har kräkts i perioder, men blivit bättre sista åren.

Jaja, du vill väl inte ha en fullständigt redogörelse för mina ätstörningar *skrattar*.
Men jag har läst hela bloggen och kommer tillbaka.

J

Agatha sa...

En fullständig redogörelse är kanske överdrivet, men jag uppskattar verkligen din kommentar. Jag har ingen som helst kunskap om ADHD och ätstörningar utöver vad jag läst mig till, så det är intressant att höra från någon som förstår det inifrån. :)