fredag 10 oktober 2008

Patolekt?

En tonårig flicka som via MSN hotat en kompis med våld döms att betala skadestånd, och överlämnas till vård inom socialtjänsten. Nämndeman Åke Broman har skiljaktig mening i skuldfrågan.

"Jag anser inte att det genom den utredning som presenterats i målet är styrkt att x yttrande varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan hos målsäganden eftersom yttrandet ingår i en vokabulär som är vanligt förekommande hos ungdomar som fått diagnoserna ADHD och Aspbergers syndrom. Åtalet är således inte styrkt och skall ogillas."

Är vokabulären vanligt förekommande? Är det rimligt att den som hotas förutsätts förstå att yttrandet inte är allvarligt menat? Bör neuropsykiatriska diagnoser befria från ansvar? Kommentarer önskas.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nog dags för alla Sveriges ADHDare och Aspergare att sätta igång och hota honom till döden dygnet runt.

Vad sägs om att hota hans barn till livet också? Det spelar ingen roll i slutändan för ... det är ju bara på skämt. Ingår i språket, förstår ni.

Agatha sa...

Det är din diagnos som talar, eh?

Anonym sa...

Hmm svårt det där.
Straffet kanske borde vara mer psykiatrisk vård än annat?
För det är ju verkligen ett straff hahahah.
Man kan ju inte bara godkänna vad folk säger till varandra för att det är vanligt eller ej heller.

Jag har skrivit ett inlägg om Depression nu,
så är du deprimerad/ har varit så hjälp gärna till
med böcker/film/symtom/tips till psykiatrin!
Om du vet någon som bloggar om depression så får
du också väldigt gärna tipsa!
Glöm inte att skicka citat om du har några på lager!
Kram på dej /pSykos

Anonym sa...

Hej..
jag har gjort en bokstavsdiagnos sida nu och la dig under asperger men vet itne om det är rätt..
kan du kolla.. kanske har du nått mer :)
Och kom GÄRNA med symtom, tips på bloggar och sidor och sånt!
kram P

Anonym sa...

Alltså.. aspergare har en tendens att mena BOKSTAVLIGT vad man menar, snarare än att "det ingår i språket".

Varken adhd eller asperger innebär förståndshandikapp.

Anonym sa...

Nej det det ju inte för någon... vissa kanske anser att det är en förklaring men det är ju ingn ursäkt liksom.
svårt liksom... över internet åsså, det är lätt hänt att de blir missförstånd

Anonym sa...

Hej

Jag heter Maria är 39 år med ADD. Jag har jobbat ett tag som lärarassistent på en skola och jag tycker att den attityden genomsyrade pedagogiken mycket, att det var sjukdomen som talade och att eleverna inte kunde hjälpa vad de sa eller gjorde. På ett plan stämmer det ju, om någon hade haft spasmer till exempel så kan man ju inte skälla ut någon för det. Många saker som ADHDare gör är impulsliknande spasmer. Men samtidigt måste man lära sig att stå för det man gör, det som är olagligt i vuxenvärlden borde vara det i barnvärlden. Jag måste stå för mina handlingar fullt ut, jag var dessutom 30 år när jag fick diagnosen så jag hade inget att skylla på innan dess. Många barn använder diagnosen som akribi att få göra jävliga saker. Jag blev jättearg en gång på en kille med tourette som sparkade ett annat barn på smalbenet i matsalen då skriker han - Jag har en sjukdom så du får inte skälla på mig. Efter det startade jag ett gräl i lärarrummet där jag sa att jag säger upp mig om man får misshandla andra pga en sjukdom. De äldre höll med mig men de yngre började prata om sjukdomen, ingen verkade förstå det barnet som hade blivit sparkat. Skulle en vuxen ta emot stryk på en arbetsplats bara för att nån annan hade ADHD?